Uudessa Showreelissä päättelin käyttää uutta generatiivista teokälyä, sekä imurini apua filmin tekoon:
Tekoälyä on ollut olemassa jo 50-luvulta asti, mutta miksi se on noussut nyt pinnalle? Tätä kysymystä olen kysynyt asiantuntijoilta työkeikoilla, ja vastaukseksi olen saanut seuraavan: Big Dataa on kerätty tarpeeksi ja siitä on pystytty käsittelemään niin nopeasti, että siitä on pystytty luomaan suuria malleja, jotka pystyvät jäljittelemään todellisuutta.
KUVA
Mitä sitten tämä kaikki merkitsee videotuotannossa? Ensimmäisenä näistä uuden sukupolven ai työkaluista tuli 23 vuonna videoita animaatioiksi muokkaavat mallit. Esimerkkinä @jboogx.creative / Tyler Barnabe:
Tässä alkuperäinen video on muutettu animaatioksi diffusio-mallilla. Vaikka voisi luulla, että tällaiset muutokset ovat tekoälyllä helppoja toteuttaa, ne vaativat kuitenkin perehtymistä malleihin ja jopa niiden itsenäistä luomista.
Esimerkiksi yritin itse tuottaa tähän breikkivideoon taustoihin tekoälyllä animoituja tai muokattuja taustoja, mutta 3d-suunnittelu ja valaisu tuntui vielä helpommalta ja nopeammalta tavalta:
TEKSTI
ChatGPT auttoi minua käsikirjoituksen laatimisessa:
Sovellus kuunteli ohjeitani, mutta lopulta käsiksen tekemiseen meni yllättävän paljon aikaa. Jouduin myös kertomaan sille erittäin tarkkoja ohjeita ja lopulta tuntui, että kirjoitin tekstin itse. Englantia se toki osaa hienosti. Ehkä vähän liiankin hienosti. Onko teksti enää uskottavaa?
ÄÄNI + KUVA
Tekoälyn tuottama ääni alkaa olla ainakin englannin kielessä täysin erottamattomissa oikeasta puheesta. Valmiista palveluista voi saada esimerkiksi tekoäly juontajan, jonka saa puhumaan mitä vain:
Synthesia pystyy tuottamaan kokonaisen juontajan tekoälyn avulla.
Samalla myös musiikkia on alettu tuottaa täysin tekoälyn avulla. Tekoälylle voi antaa avainsanoja tyylille, mutta myös sanoituksille. Tekoäly tuottaa musiikkia jopa suomen kielellä.
Tunnistaisitko seuraavan musiikin tekoälyllä tuotetuksi?:
Musiikin tuotanto mainoksissa ja viestinnässä voisi toimia jonkinlaisena huumoripläjäyksenä vaikka firman vuosijuhlassa. Kuitenkin mainoksissa ongelma tulee siinä, että jos halvalla saa myös erittäin korkealaatuista musiikkia, miksi ottaisi hieman huonompilaatuista musiikkia, mutta erittäin tarkoilla määreillä? Musiikkipankit kun kuitenkin sisältävät myös valtavan määrän hakusanoja, ja usein osaavat suositella oikeanlaista musiikkia.
Myös puheääntä voi puhdistaa uusilla tekoälysovelluksilla kuten Adobe Enhance. Joka poistaa taustaäänet täydellisesti, kunhan vain se osaa kieltä jota puhut. Suomen kielellä puhuttu ääni muuttuu jurriseksi soperrukseksi.
Voiko tekoälyllä luoda videoita alusta loppuun? Voi, mutta kysymys on kannattaako?
Will Smithin spaghetti syönti edusti 2023 ensimmäisiä 'Text 2 Video' esimerkkejä, joissa kuvailu tekstinä tuottaa videon. Vuosi myöhemmin Will Smith itse julkaisi vastauksen videoon:
Videolla Smith kuvaa itseään syömässä spaghettia oikeassa elämässä.
Olen koettanut käyttää tekoälykuvageneraattoreita joihinkin tehtäviin, yleensä todella turhauttavin tuloksin. Tässä esimerkkinä Adobe firefly promptilla "Breakdancer spinning on their head":
Kuvat ovat lähellä, mutta yksikään ei tee tuiki tavallisinta päällä pyörimistä. Ongelma on tietenkin heidän lähdemateriaalissa, josta puuttuu paljon kohteita. Kuvapankit ovat monissa epätavallisissa aiheissa vielä paljon tarkempia, realistisempia yms.
Promptit eivät myöskään aina tuota toivottuja tuloksia. Kuvien tarkempi kuvailu usein unohtaa edellisen kuvailun:
Lopulta kuvapankit ovat helpompia ja nopeampia, toki kalliimpia. Tekoäly voi toki luoda kuvia joita EI ole olemassa, kuten dokumenttielokuvien kuvituksia:
Katso dokkari tästä.
Mihin tällä hetkellä voisin itse soveltaa generatiivista tekoälyä 2024 kesällä:
Käsikirjoitusten ideoimiseen, kääntämiseen yms.
Puheäänen tuottamiseen spiikkeihin
Taustaäänten poistamiseen (Adobe enhance ainakin tietyillä kielillä)
Musiikin tuottamiseen (mielestäni lähinnä huumorimielessä)
Hienojen piirrosten tuottamiseen
Julisteiden ja kuvien laajentamiseen Photshopin generative fillillä
Videoista animaatioihin muokkaamiseen alan ammattilaisen käsissä
Nyt kun viimeistelen vuonna 23 aloittamaani blogitekstiä nyt kesällä 24, huomaan, että olen alkanut käyttää generatiivista tekoälyä yhä useammalla videoiden teon alueella. On ollut tilanteita joissa tekoäly on jopa pelastanut tuotannon!
Täytyy muistaa, että tekoälyä markkinoidaan kaiken työn korvaajana. Sitä se ei kuitenkaan ole ainakaan videotuotannossa. Lähes kaikki kuvaamani projektit ovat jotain, mitä ei voisi tekoälyllä tuottaa. Esimerkkinä:
Tapahtumien kuvaukset
Henkilöhaastattelut
Livestreamit ja hybriditapahtumat
yms
Uusia tekoälytyökaluja voidaan kuitenkin käyttää kaikissa näissä tehostamaan ja siistimään tuotantoa. Innolla odottaen seuraavia tekoälyn askeleita!
-Hiski
Comments